Over ons
Visie
Of je nu veel problemen ondervindt, of moeiteloos door het leven walst… Of je nu een goed lief hebt en haar innig bemint, of het je maar niet lukt om de ware te vinden… Of je nu lesbisch bent in al je vezels en poriën, of gewoon al lang niet meer stilstaat bij de sekse van je partner … We delen dat we vrouwen zijn die (ook) van vrouwen houden!
We worden geconfronteerd met dezelfde clichés en komen voor gelijkaardige situaties te staan. Door lesbisch of biseksueel in het leven te staan, leer je de kracht van vrouwen waarderen, zowel in anderen als in jezelf.
Een jaarlijkse ontmoetingsdag voor lesbische en biseksuele vrouwen blijft dus meer dan ooit nodig. Zelfs in het digitale tijdperk gaat er niets boven elkaar in levende lijve te leren kennen.
De L-Day is er om samen plezier te maken, om samen na te denken over de dingen, om steun te vinden in periodes als het wat moeilijker gaat en vooral om gelijkgestemden te vinden, om te netwerken en een community te vormen, over de grenzen heen.
De L-Day is er ook om bruggen te bouwen, om banden te smeden tussen vrouwen, organisaties en initiatieven en om lesbische en biseksuele vrouwen zichtbaar te maken in alle hun schitterende diversiteit.
Historiek
In 1983 organiseerden lesbische vrouwen voor het eerst een Lesbiennedag, omdat ze vonden dat er zowel bij de (feministische) vrouwendagen als bij de jaarlijkse homo- en lesbiennedag (beter bekend als Roze Zaterdag) te weinig ruimte voor hen was. In 1986 werd de eerste Lesbiennedag in Gent georganiseerd door het Lesbies Doe Front. Naast een gezellige ontmoetingsgelegenheid was het ook een statement voor een eigen plaats voor lesbische vrouwen in de voornamelijk door mannen gedomineerde holebibeweging.
10 jaar later wordt het Lesbies Doe Front overgenomen door een nieuwe ploeg, vanaf 1999 met een betaalde kracht. In 2002 verandert de vereniging van naam en wordt LinC, Lesbisch in Se. In 2006 gebeurt dat nog eens en wordt de vzw Folia (Focus Op Lesbisch In Alles) boven de doopvont gehouden. L-Day blijft groeien en op de 25 editie van de L-day in 2012 kwamen zo’n 1000 vrouwen samen in het Gentse evenementengebouw Vooruit. Daarna hielden de toenmalige organisatoren het voor bekeken. In 2013 werd alleen nog een ‘koffietafel’ georganiseerd om de L-day ‘op ludieke wijze ten grave te dragen’.
Dit werd door velen als een gemis ervaren. Daarom werd in 2014 een oproep gelanceerd door Chloé van het Roze Huis in Antwerpen om samen met de lhbt-koepelorganisatie çavaria en Vlaamse en Brusselse lesbiennenorganisaties de L-day nieuw leven in te blazen. In 2015 werd de vzw Folia overgenomen door een nieuwe ploeg, met name Hildegard Van Hove, Bea Arickx en Kat(hleen) Van Nuffel. De L-Day die sinds 1986 steeds in Gent plaatsvond, krijgt een nomadisch bestaan. In 2015 wordt de L-day in Mechelen georganiseerd, in 2016 en 2017 in Antwerpen. In 2018 was Leuven aan de beurt en in 2019 wordt het opnieuw Antwerpen.
Organisatie
De organisatie van de L-Day wordt gedragen door een groep vrijwilligers. De samenstelling van deze groep kan jaarlijks wisselen.
De L-Day is mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwilligers!
Jaarlijks worden er ook samenwerkingen aangegaan met organisaties van lesbische en biseksuele vrouwen, en andere holebi-organisaties voor workshops en de publiciteit.